Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sjuksköterskor som gått kliniskt basår jobbar kvar i Västra Götalandsregionen

Publicerad: Uppdaterad:

Av totalt 2000 examinerade sjuksköterskor, som genomgått yrkesintroduktionen Kliniskt basår i Västra Götalandsregionens regi 2015-2019, arbetar 80 procent kvar och de flesta finns på den förvaltning där man gick basåret. I en uppföljning, som idag presenterades för personalutskottet, framkom att 95 procent av deltagarna gärna rekommenderar det kliniska basåret till andra.

- Det motsäger den felaktiga bild som säger att alla sjuksköterskor flyr yrket och offentliga arbetsgivare, säger personalutskottets ordförande Linn Brandström (M).

- Det kliniska basåret är dessutom en trygg och bra start för alla som vill ha ett intressant och viktigt framtidsjobb som legitimerad sjuksköterska samtidigt som Västra Götalandsregionen som arbetsgivare får visa prov på vad vi kan erbjuda.

Så här fungerar det kliniska basåret

Det kliniska basåret startar två gånger per år. Den som är nyutexaminerad sjuksköterska, med maximalt fyra månaders yrkeserfarenhet, kan söka till det kliniska basåret som bland annat innebär:

  • En fast anställning som legitimerad sjuksköterska
  • Ett arbete med eget yrkesansvar som legitimerad sjuksköterska
  • Placeringar på olika vårdenheter som ger bredd och djup i professionen
  • Processinriktad omvårdnadshandledning
  • Utbildningsdagar i aktuella ämnen
  • Introduktion till arbetet inom sjukhuset och olika vårdavdelningar
  • Möjlighet att hospitera

Antal som gått basåret 2019

Antagna: 573
Slutfört: 566
Anställda efter avslutat basår: 472


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-03-04 15:27