Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Regionstyrelsen 1 mars

Publicerad:

Regionstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde på tisdagen om stöd till flera projekt inom området social hållbarhet.

Regionstyrelsen beviljar 4,3 miljoner kronor för arbete mot exploatering och för utveckling av utsatt område

Regionstyrelsen beviljar Räddningsmissionen 2,5 miljoner kronor för projektet ”Tillsammans mot exploatering”. Regionstyrelsen beviljar också föreningen ABF Sjuhärad 1,8 miljoner kronor för projektet ”Medskapande områdesutveckling för ett socialt hållbart Norrby”.

Räddningsmissionen vill genom uppsökande arbete och praktiskt stöd riktat till individer som är fast i exploaterade situationer på arbetsmarknaden och människohandel utveckla metoder att kunna hjälpa i processen till ett bättre och tryggare liv. Regionstyrelsen bedömer att projektet stärker arbetet med mänskliga rättigheter för utsatta grupper och ökar kunskapen hos personer som bemöter målgruppen och stärka ett brottsofferperspektiv.

ABF Sjuhärad vill tillsammans med de boende utveckla metoder för medskapande områdesutveckling. Arbetet syftar till att stärka de boendes förmåga att göra sin röst hörd och tillsammans med andra aktörer och myndigheter förbättra områdets och dess invånares tillit. Projektet kommer att drivas i samverkan med 13 verksamma föreningar i området, Borås Stads fritids- och folkhälsoförvaltning, Göteborgs Universitet och VGR:s Folkhögskoleförvaltning. Projektet kommer att följas och dokumenteras av Göteborgs Universitet.

Regionstyrelsen bedömer att projekten ligger väl i linje med den regionala utvecklingsstrategin för Västra Götaland 2021–2030 med inriktning om en ökad inkludering, jämlikhet och lika rättigheter. 

 

400 000 kronor i verksamhetsstöd till mänskliga rättigheter

Västra Götalandsregionen delar ut verksamhetsstöd till organisationer som arbetar för att främja mänskliga rättigheter för barn, nationella minoriteter, hbtqi-personer och personer med funktionsnedsättning.

Regionstyrelsen har tidigare beviljat sju organisationer verksamhetsstöd för mänskliga rättigheter vid en extra utlysning riktad till sverigefinska och tornedalska organisationer i Västra Götaland. Då det finns ytterligare utrymme i budgeten för verksamhetsstödet beviljar regionstyrelsen sammanlagt 400 000 kronor i verksamhetsstöd för 2022 till följande organisationer:  

- Axevalla folkhögskola: 90 000 kronor

- Härrydas finska pensionärsförening: 85 000 kronor

- Sverigefinska pensionärsförening SFP med tre medsökande: 55 000 kronor

- Sverigefinska pensionärsförening SFP med tre medsökande: 90 000 kronor

- Tranemos finska pensionärer: 80 000 kronor

Därmed har regionstyrelsen fördelat sammanlagt 5,9 miljoner kronor under 2021 och 2022 i verksamhetsstöd för att främja mänskliga rättigheter.

 

Alla beslut i korthet

Handlingar till sammanträdet


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-03-01 13:33