Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Regionfullmäktige 4 februari 2020

Publicerad: Uppdaterad:

Regionfullmäktige beslutade vid dagens sammanträde bland annat att införa ett PSA-provprogram för män 50–70 år, att utreda vårdkedjan före, under och efter förlossning samt att ta fram riktlinjer som ska minska antalet uteblivna vårdbesök.

PSA-provprogram för män mellan 50-70 år

Regionfullmäktige beslutade att införa ett PSA-provprogram för män mellan 50 och 70 år. Förslaget kom från Håkan Linnarsson (S) och Ann-Christine Andersson (S) i en motion i november 2018.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen beslutade i april 2019 om införande av ett pilotprojekt för organiserad prostatacancertestning 2020–2022. En utvärdering av pilotprojektet ska tas fram under 2022 och redovisas till hälso- och sjukvårdsstyrelsen inför beslut om ett eventuellt fullskaligt införande av organiserad prostatacancertestning i Västra Götalandsregionen.

 

Utred: Samma barnmorska före, under och efter förlossning

Regionfullmäktige beslutade att utreda möjligheten för Västra Götalandsregionen att inrätta en sammanhållen vårdkedja med en huvudansvarig barnmorska för gravida, även kallad ”caseload midwifery”. Utredningen ska undersöka eventuella konsekvenser för arbetsmiljö, jämlikhet, organisation, kostnader och patientperspektiv.

Förslaget kom från Nicklas Attefjord (MP) med flera i september 2018.

 

Riktlinjer vid uteblivna vårdbesök

Regionfullmäktige beslutade att utreda möjligheten för gemensamma regionala riktlinjer i syfte att minska antalet uteblivna vårdbesök.

Förslaget kom från Håkan Lösnitz (SD) och Bo Antonsson (SD), som i sin motion även föreslog en administrativ avgift för patienter som uteblir från vårdbesök vid upprepade tillfällen. Regionfullmäktige avslog dock den delen av förslaget.

 

Alla beslut i korthet

Sammanträdets handlingar

Regionfullmäktiges ledamöter


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-02-04 18:02