Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt beslut från Folkhälsomyndigheten om vaccination av barn

Publicerad:

Folkhälsomyndigheten har beslutat att barn från och med det år de fyller 16 år ska erbjudas vaccination. Vaccinationerna kommer att starta när regionerna är klara med vaccination av de vuxna. Sveriges regioner ska enas om ett gemensamt datum.

Anledningen till att vaccinera ungdomar och barn är att minska risken för allvarlig sjukdom, minskad smittspridningen bland unga samt minskad smittspridning till andra grupper.

Folkhälsomyndigheten har ännu inga planer på att sänka åldern generellt under 16 år. Anledningen är att det ännu inte finns tillräckligt stöd för nyttan med generell vaccination av yngre barn. Barn från och med 12 år med vissa medicinska tillstånd kommer att erbjudas vaccination. Se mer information från Barnläkarföreningen BLF Rekommendationer för vaccination mot covid-19 för särskilda grupper av barn och ungdomar från 12 år HA210621 (barnlakarforeningen.se).

Se även Folkhälsomyndighetens pressmeddelande Vaccination mot covid-19 erbjuds från 16 års ålder — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-06-22 22:05