Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nedtrappning av munskyddsanvändning från 30 augusti

Publicerad:

Semesterperioden är förbi och smittspridningen av covid-19 ökar inte längre lika mycket som den gjorde tidigare i sommar. Därför trappar nu Västra Götalandsregionen, VGR, ner på användningen av munskydd i vårdlokaler. Den nya rutinen för munskyddsanvändning börjar gälla den 30 augusti.

I juli återinförde Västra Götalandsregionen, VGR, den rutin som säger att vårdpersonal ska ha munskydd på sig när de vistas i vårdlokaler. Orsaken var ökad smitta och att i semestertider inte vilja riskera att personal inom sjukvården blev sjuka. Eftersom semesterperioden nu är förbi och smittspridningen verkar ha nått en platå ändras också rutinen för munskyddsanvändning.

Förändringarna, som börjar gälla tisdag 30 augusti, är:

  • Personal inom vård och omsorg ska använda munskydd när de arbetar inom två meter från patienter eller omsorgstagare. I övrigt behöver de inte ha munskydd.
  • Verksamheter kan efter lokal riskbedömning välja att använda munskydd i högre eller lägre utsträckning än vad som rekommenderas i rutinen.

Även om VGR begränsar munskyddsanvändningen är det viktigt att komma ihåg att vi fortsatt befinner oss i en pandemi och att det är viktigt att följa rekommendationerna. Du kan läsa mer om vad du ska tänka på i höst på VGR Fokus.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-08-29 15:04