Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Högstadieelever fick prova på vårdyrken

Publicerad: Uppdaterad:
Fotograf: Charlotte Wärnå

Nordhemsskolans årskurs åtta i Göteborg träffade representanter för olika yrken inom hälso- och sjukvård samt vård och omsorg. Genom att låta eleverna testa arbetsredskap och ställa frågor, visade yrkesambassadörerna vilken spännande karriär som väntar den som väljer vården.

Vad är en biomedicinsk analytiker? Vilken är tandhygienisters roligaste arbetsuppgift? Dessa och fler frågor fick eleverna svar på när de besökte olika stationer under yrkesdagen på Nordhemsskolan i Göteborg. 24 yrkesambassadörer från Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad fanns på plats för att berätta om sina jobb och låta ungdomarna få en inblick i deras yrkesvardag.

En av eleverna har just fått testa både hjärt- och lungräddning och att sätta en nål i en låtsasarm. Hon är mycket nöjd med dagen och de olika stationerna.

– Det var väldigt intressant att få se så många olika yrken och höra om hur jobben berör dem. Jag skulle kunna tänka mig vissa av yrkena, till exempel sjuksköterska, där man alltid behövs och verkligen gör skillnad, säger hon.

Viktigt ge en uppfattning om vad det handlar om

Anna Löfgren, är ambulanssjuksköterska och en av yrkesambassadörerna. Hon tycker att det är viktigt att ge ungdomar en bra uppfattning om vad sjukvården handlar om.

– Att komma ut till ungdomar så här är jättebra, det är ju ofta i de åldrarna man börjar tänka på vad man vill bli. Mitt yrke är otroligt kreativt och passar bra för den vill ha fart och fläkt, säger hon.

Yrkesdagen arrangerades av Västra Götalandsregionen i samarbete med Göteborgs Stad. Syftet är att ge ungdomarna kunskap och inspiration inför framtida yrkesval och val till gymnasiet. Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad är de två största arbetsgivarna i Sverige och kan tillsammans erbjuda en stor bredd av karriärvägar och möjligheter.

Kristina Wallén, HR-strateg i Västra Götalandsregionen, är den som ansvarar för yrkesdagen. Hon arbetar med tidig kompetensförsörjning.

Stort behov av medarbetare

– Vi har ett stort behov av fler medarbetare inom våra vårdyrken. Det kommer finnas mängder av jobb inom hälso- och sjukvård framöver och mycket goda framtidsutsikter, säger hon.

Nordhemsskolans rektor, Rickard Öh, berättar att han nappade direkt på erbjudandet att få hålla yrkesdagen på sin skola.

– Detta är viktigt för att skapa en känsla för vad framtiden har att erbjuda vad gäller yrkesliv och vad som krävs för olika yrken, säger Rickard Öh. Många väljer exempelvis de breda högskoleförberedande programmen på gymnasiet för då tror de att man kan bli mycket, fortsätter han. Men ofta är det ju de yrkesförberedande utbildningarna som ger större möjligheter.

Text och bild: Charlotte Wärnå


Publicerad: