Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Högstadieelever får prova vårdyrket

Fysioterapeuten Alexandra lånar ut sin arm när besökarna testar att mäta blodtrycket.

Västra Götalandsregionen är på plats under Gymnasiedagarna i Göteborg den 10-12 oktober för att låta högstadieelever prova olika vårdyrken och ställa frågor om hur det är att jobba med hälso- och sjukvård. Dessutom är Naturbruksförvaltningen på plats för att visa upp sina utbildningar.

På Gymnasiedagarna kan högstadieelever och deras föräldrar inte bara prata med framtida gymnasieskolor, de kan även besöka Future Skills där de får chansen att prova på framtida yrken och prata om jobb med representanter från flera olika yrken.

I Västra Götalandsregionens monter får besökarna bland annat ta blodprov på en armatrapp, mäta varandras blodtryck och med hjälp av VR-glasögon kliva in i en barnmorskas vardag.

Det är fjärde året som Västra Götalandsregionen som arbetsgivare deltar på Gymnasiedagarna. Förhoppningen är inspirera högstadieeleverna i deras planer för framtiden och samtidigt visa den bredd av yrken och möjligheter som finns inom hälso- och sjukvården och Västra Götalandsregionen.

– För att Västra Götalandsregionen ska klara sitt uppdrag att leverera hälso- och sjukvård till invånarna i framtiden måste vi visa de spännande och stimulerande yrken som finns hos oss, säger Kristina Wallén som arbetar med tidig kompetensförsörjning på Koncernkontoret i Västra Götalandsregionen.

Nyfikna besökare får med undersköterskan Ann-Charlottes stöd prova hur det är att ta blodprov.
Nyfikna besökare får med undersköterskan Ann-Charlottes stöd prova hur det är att ta blodprov.

Ann Blomström, studierektor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är också på plats i montern för att prata med intresserade besökare. Även hon ser fördelarna med att tidigt pratar med unga om deras drömmar om framtiden.

– Vi är en stor arbetsgivare där du kan arbeta i hela ditt yrkesliv och ständigt lära dig mer och bredda din kompetens genom att till exempel byta arbetsplats eller yrke. Genom att visa upp oss väcker vi intresse för våra yrken och det är bra för vår framtida rekrytering, säger Ann.

Skogsmaskinsimulator

Även i Naturbruksförvaltningens monter får besökarna prova på nya, spännande yrken med hjälp av den senaste tekniken. Här kan man, förutom att prata gymnasieutbildning och framtid, också testa en av naturbruksskolornas simulatorer och uppleva hur det är att köra en skogsmaskin. Naturbruksförvaltningen driver gymnasieutbildning på de tre gymnasieskolorna Svenljunga, Sötåsen och Uddetorp. I montern kan besökaren få svar på alla frågor kring hur det är att läsa naturbruksprogrammet.

Testa att köra skogsmaskin i Naturbruksförvaltningens monter.
Testa att köra skogsmaskin i Naturbruksförvaltningens monter.

För de elever som redan går på gymnasiet och nu funderar på nästa steg finns även chansen att träffa Västra Götalandsregionen lite senare i höst. Den 23-25 november är det dags för Kunskap & Framtid då gymnasielever kommer till Göteborg för att inspireras inför nästa steg mot framtiden. Besök oss gärna då också.

Följ VGR jobb på Instagram

Kontakt

Kristina Wallén
HR-strateg, Koncernkontoret
kristina.wallen@vgregion.se
0700 - 82 30 75

Senast uppdaterad: 2020-04-06 15:36