Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1 500 felaktiga provsvar i covid-19-tester i Västra Götaland

Publicerad: Uppdaterad:

På grund av brister i ett CE-märkt så kallat test-kit har personer i Västra Götaland och ett antal andra regioner fått sannolikt falska positiva svar på sina PCR-test. Totalt 3 700 personer berörs, varav cirka 1 500 i Västra Götaland, uppger Folkhälsomyndigheten.

Två svenska laboratorier har upptäckt brister i ett CE-märkt så kallat test-kit, som använts för att visa om man har en pågående covid-19-infektion. Felet har lett till att totalt cirka 3 700 personer provtagna med egenprovtagning i nio svenska regioner har fått sannolikt falska positiva svar. Ungefär 1 500 av dessa personer är folkbokförda i Västra Götaland.

Samtliga berörda personer kommer att kontaktas personligen, senast på torsdagen den 27 augusti om det som hänt. De kommer att erbjudas ett kostnadsfritt antikroppstest.

I huvudsak är det personer som haft milda symtom eller inte har känt av några symtom vid testtillfället som fått falska positiva svar.

Folkhälsomyndigheten startar inom kort en nationell telefonlinje för frågor om du eller någon i din närhet är berörd. Telefonnumret kommer att finnas i den information som skickas ut till de 3 700 berörda personerna som fått felaktiga svar.

Har du testats för covid-19 och inte blivit kontaktad senast den torsdag 27 augusti så kan du räkna med att ditt provsvar är korrekt.

Test-kitets brister har blivit utredda och är nu åtgärdade. Alla prover som har analyserats efter den 15 augusti är korrekta. Folkhälsomyndigheten har informerat motsvarande myndigheter i Europa samt WHO om det inträffade. Det felaktiga test-kittet har också anmälts till Läkemedelsverket.

– Det som hänt är beklagligt och vi ser allvarligt på det. Vi kommer att bistå Folkhälsomyndigheten i arbetet med att bemanna den nationella telefonlinjen och se till att alla berörda erbjuds ett antikroppstest, säger Marga Brisman, biträdande chefläkare i Västra Götalandsregionen.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten

 


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-08-25 14:27