Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

”Fältsjukhuset viktigt tillskott till nationella intensivvårdsresursen”

Publicerad: Uppdaterad:

Kronans fältsjukhus är en imponerande anläggning som tillför vårdplatser på en mycket hög nivå, konstaterar Andreas Wladis, professor i katastrofmedicin vid Linköpings Universitet. Han beskriver fältsjukhuset som ett viktigt tillskott till den nationella intensivvårdsresursen.

Under förra veckan gjorde Andreas Wladis, överläkare i kirurgi och professor i katastrofmedicin och traumatologi vid Linköpings universitet, ett besök på fältsjukhuset Kronan i Göteborg. Han tog själv initiativ till besöket för att se hur ett svenskt militärt fältsjukhus används civilt i skarpt läge för första gången någonsin.

Andreas Wladis konstaterar att vården som bedrivs i fältsjukhuset håller en hög nivå.

– Det är en imponerande anläggning med vårdplatser på en mycket hög nivå. Att organisera, leda och använda resurserna på ett särskilt sätt vid olika typer av överbelastning är hörnpelare inom katastrofmedicin. Det är precis vad man gör här, säger han.

Det är nu nästan fyra veckor sedan som fältsjukhuset Kronan öppnade som ett annex till Östra Sjukhuset i Göteborg. Sjukhuset erbjuds gratis av Försvarsmakten, efter en hemställan från Västra Götalandsregionen, och bemannas av vårdpersonal från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Bertil Andersson, läkare och sektionschef för intensivvården vid Östra sjukhuset, är ansvarig för fältsjukhusets 20 intensivvårdsplatser och personalen som arbetar i tältet.

– Det handlar om att förstärka vår intensivvårdskapacitet i händelse av att vårdplatserna inne på sjukhuset inte räcker till. Kronan är en viktig del av pandemiberedskapen tillsammans med den intensivvård vi bygger upp inne på sjukhuset, säger Bertil Andersson.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström beskriver Kronan som en viktig resurs för Västra Götalandsregionen.

– Fältsjukhuset stärker Västra Götalandsregionens förmåga att klara den pågående pandemin och är en viktig del av vår planering, säger Ann Söderström.


Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2020-05-07 13:55