Enormt intresse för virusprovtagningar

Publicerad:

Den nationella strategin att öka tillgängligheten till provtagning har omsatts i Västra Götalandsregionen, som nu tar mer än 20 000 prover i veckan. Allmänhetens intresse för att bli provtagna är mycket stort. Trots att laboratoriekapaciteten har utökats både inom VGR och hos upphandlade leverantörer finns det begränsningar för hur många prover som kan analyseras. Därför har Västra Götalandsregionen beslutat att bromsa antalet provtagningar.

Coronapandemin innebär en hög belastning på hela sjukvårdssystemet och att bygga upp testkapaciteten för covid-19 är en utmaning för hela Sverige. Sedan i början av juni erbjuder Västra Götalandsregionen privatpersoner med milda symtom att bli provtagna. Provet tas på en vårdcentral i Västra Götaland och skickas sedan för analys till något av Västra Götalandsregionens laboratorier eller de laboratorier som VGR anlitar.

– Det har gjorts ett fantastiskt jobb i primärvården för att öka provtagning av patienter med lättare symtom och laboratorierna har växlat upp sin kapacitet för PCR-analyser på ett enastående sätt under kort tid och under stor tidspress. Arbete som görs är storartat, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Invånarnas intresse för att bli provtagna har varit enormt stort och efterfrågan har ökat snabbare än Västra Götalandsregionen räknade med. Från ungefär 5 500 prover under vecka 22 skalade VGR upp till över 15 000 prover under vecka 23. I dagsläget tas över 20 000 prover i veckan, men trots att laboratoriekapaciteten har utökats räcker den inte till för alla som vill provta sig just nu. Samtidigt har nya riktlinjer för provtagning och smittspårning på äldreboenden ytterligare ökat trycket på laboratorierna och primärvården.

Det är Folkhälsomyndigheten som ger rekommendationer om vilka grupper som ska prioriteras för provtagning. Högst prioriterade är patienter inom vård och omsorg, följt av personal inom vård och omsorg. Därefter prioriteras personal inom andra samhällsviktiga verksamheter och på fjärde plats kommer privatpersoner.

Nu har det stora intresset från allmänheten lett till ett mycket ansträngt läge vid laboratorierna, som har nått sin maxkapacitet för hur många prover som kan analyseras. Konsekvensen blir långa svarstider och en pressad arbetssituation på laboratorierna.

Västra Götalandsregionen har därför beslutat att tillfälligt minska provtagningen av privatpersoner för att kunna prioritera rätt. Det är viktigt att de högst prioriterade grupperna fortsatt kan få provtagning och analys med korta svarstider. Med anledning av den ansträngda situationen på laboratorierna har vårdcentralerna i Västra Götaland fått en instruktion om att minska antalet provtagningar på privatpersoner.

För invånare med milda symptom på covid-19 kommer det finnas viss möjlighet att bli provtagen för covid-19, men under sommaren kan det bli svårare att få en tid hos sin vårdcentral.

Fotnot: Gå in på din vårdcentrals webbplats för att läsa vad som gäller där.