11:e nationella prioriteringskonferensen: vårdens lärdomar från pandemin

Uppdaterad:
Publicerad:

Coronapandemin har gett samhället många lärdomar. Bland annat fick vården snabbt ställas om. Möt forskare, politiker och vårdpersonal i en digital konferens om vårdens svåra vägval. Moderator för konferensen är Ann Söderström, chef, Carlanderska sjukhuset.

Prioriteringsfrågorna blir allt viktigare och jag ser därför med stort intresse fram emot dessa dagar, säger Peter Amundin, chef för enheten läkemedel och hjälpmedel.

Denna digitala konferens arrangeras av Linköpings universitet tillsammans med Västra Götalandsregionen. Konferensens syfte är att visa upp och diskutera de lärdomar som vården har gjort genom att ha gått igenom pandemin.

En av arrangörerna, Lars Sandman, professor vid Linköpings universitet, tycker att pandemin har visat att vi kan vara duktiga på att prioritera om.

– Samtidigt har vi insett att vi framöver behöver vara bättre förberedda när det gäller skyddsutrustning och läkemedel för att kunna agera snabbt. Det kräver stora investeringar i försörjningsberedskap. Och om vi exempelvis ska satsa mer på psykiatri och äldre – varifrån tar vi i så fall resurserna? säger Lars Sandman.

Konferensen heter ”Prioritering på tvärs – att tänka brett och nytt” och arrangeras den 20-21 oktober av Prioriteringscentrum (Linköpings universitet) tillsammans med Västra Götalandsregionen. Cirka 200 personer deltar. Konferensen är digital men journalister får närvara i den stora salen (plenum), på Elita Park Aveny Göteborg, för att lyssna och fotografera.

 

Kontaktperson: Lars Sandman, professor, lars.sandman@liu.se, 0732–06 58 18.

Prioriteringscentrum är ett nationellt kunskapscentrum för prioriteringar inom vård och omsorg. Se liu.se/prioriteringscentrum.