Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Angående Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år

Runt 15 personer äldre än 65 år har fått Astra Zenecas vaccin av en VGR-upphandlad vaccinatör – vilket är emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Rent medicinskt är det ingen risk för äldre att vaccineras med Astra Zenecas vaccin. Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer över 65 år vaccineras med vaccin från Pfizer eller Moderna. Astra Zenecas vaccin rekommenderas enbart till personer under 65 år. Orsaken är att det saknas data om hur effektivt Astra Zenecas vaccin är när det gäller att skydda mot svår sjukdom i de äldre åldersgrupperna.

En av VGR:s upphandlade vaccinatörer som vaccinerar kommunal vård- och omsorgspersonal uppger att de vaccinerat 15 personer över 65 år med Astra Zenecas vaccin.

VGR ser allvarligt på detta och har uppmanat vaccinatören att uppdatera rutiner och säkerställa att alla medarbetare är införstådda med dem. Det är oerhört viktigt att man som invånare ska vara trygg med att alla vaccinatörer jobbar enhetligt och förutsägbart.

Samtliga personer har erbjudits en ny tid för vaccination med Pfizer eller Moderna. Det föreligger ingen medicinsk risk.


Senast uppdaterad: 2021-02-23 19:01