Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kroppsscanning ska testas

Ett av de mest intressanta projekten i Innovationsfonden handlar om att utvärdera och testa ortopedteknisk kroppsscanning. Nedim Cardaklija och Kjell-Åke Nilsson på Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) står bakom projektet som har beviljats 291000 kronor.

När en patient kommer till ortopedteknik för att få ett hjälpmedel – allt från en benprotes till en stödkorsett – så måste det först göras en gipsavgjutning av det aktuella området på kroppen. Detta innebär att kroppsdelen innesluts i ett hölje av våt gips som handmodelleras på plats av ortopedingenjören. Det är lätt att inse att detta kan upplevas som ett intrång i den personliga integriteten – särskilt vid tillverkning av korsetter och lårbensproteser. Många patienter skulle föredra en beröringsfri metod där de fick ha en kroppsstrumpa på sig. Barn med funktionsnedsättningar skulle slippa att hållas fast i en viss ställning under flera minuter i väntan på att gipset ska stelna.

Denna typ av kroppsavgjutning, som väger upp till 25 kilo, kan med den nya metoden minska i vikt till ett kilo.

Ny metod med scanner

Den nya metoden innebär att man använder en handhållen scanner. Med en sådan skulle proceduren vara klar på några sekunder. Resultatet blir en datafil som skickas till en extern leverantör för fräsning. Modellen av patientens kroppsdel tillverkas i ett mycket lätt material jämfört med nuvarande gipsmetod. En bål som väger upp till 25 kilo med den traditionella metoden skulle bara väga högst ett kilo med den nya. Det betyder att medarbetarna skulle slippa tunga lyft.

Andra vinster skulle bli att upp till 80 procent av nuvarande gipshantering skulle kunna ersättas av den nya metoden. SÄS hanterar upp till tio ton gips varje år och det sätter stort tryck på sjukhusets infrastruktur. Dessutom skulle arbetsmiljön kraftigt förbättras då kroppsscanningen kan utföras i en lokal som är mer ombonad och välkomnande både för patienten och medarbetarna.

Nedim Cardaklija i ”gipsverkstaden” med en lårbensmodell i gips.

Nedim upptäckte Innovationsfonden

Nedim Cardaklija är 28 år gammal och arbetar på SÄS i Borås. Nedim föddes i Bosnien-Hercegovina och kom först till Danmark 1993 innan han kom till Sverige 2009. Detta skedde i samband med att han startade en utbildning i Jönköping till ortopedingenjör som avslutades 2012. I november samma år anställdes han på SÄS.

— Jag har funderat på om vi inte skulle kunna införa kroppsscanning här på SÄS eftersom jag vet att metoden används utanför Västra Götalandsregionen (VGR), främst hos privata företag, säger Nedim. När jag av en slump fick se utlysningen till Innovationsfonden i november förra året tänkte jag direkt att nu kanske det skulle kunna ta sin början.

Fick hjälp av kollega

Nedim tog hjälp av sin kollega, Kjell-Åke Nilsson, för att skriva ihop ansökan och fick det positiva beskedet att projektet beviljats i slutet av december.

Kjell-Åke Nilsson och Nedim Cardaklija står bakom projektet.

Kjell-Åke Nilsson och Nedim Cardaklija står bakom projektet.

— Jag blev självklart mycket glad, kommenterar Nedim. Det har blivit som en nytändning för mig i arbetet. Jag är mycket teknikintresserad och tror att detta kommer att bli mycket värdefullt för SÄS och VGR generellt.

Nu är projektet inne i upphandlingsfasen som assisteras av Innovationsfonden. Det handlar om själva scannern, datorer, mjukvara, utbildning och externa frästjänster. Om projektet blir framgångsrikt hoppas Nedim Cardaklija att man på sikt kan ha en egen fräsutrustning på SÄS. Målet är att man ska kunna vara igång med testning och utvärdering innan årets slut. Det blir säkert anledning till att återkomma med mer information om projektet.

Innovationsplattformens hemsida

Kontakt

Mats Andrén
Projektledare, Innovationsfonden
070-0206522
mats.andren@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2018-03-14 00:04